Voedselbank wordt ‘supermarkt’

Voedselbank de Korenaar in Lelystad is bezig de locatie aan de Wigstraat te verbouwen tot sociale supermarkt. Mensen die een voedselpakket krijgen kunnen waarschijnlijk vanaf half oktober zelf een pakket samenstellen door te ‘winkelen’ bij de voedselbank.

De omslag van verdeelpunt van voedselpakketten naar een winkel gaat gepaard met een flinke operatie. Voorzitter Jos Visser: “Het bestuur heeft eind vorig jaar het besluit genomen. Er zijn interviews geweest met cliënten en er worden gesprekken met vrijwilligers gevoerd over de nieuwe taken. Ook moet er worden verbouwd en moeten we een nieuwe inrichting aanschaffen, zoals winkelkarretjes en koelvitrines.”

Onder begeleiding ‘winkelen’
De sociale supermarkt gaat volgens de voorzitter erg lijken op hoe de voedselbank in Arnhem Zuid sinds twee jaar opereert. “Daar wordt positief op gereageerd omdat het de zelfstandigheid van mensen benadrukt. En doordat mensen zelf kiezen, wordt ook minder voedsel verspild. Bovendien kunnen we dan meer verse producten aanbieden omdat we die dan gelijk in de winkel kunnen aanbieden.”

Mensen kunnen in de winkel onder begeleiding producten uitkiezen. “De begeleider weet hoeveel producten mensen kunnen kiezen. En er kan dan ook gelijk uitleg over de producten worden gegeven.” Een deel van de cliënten bestaat uit statushouders. “Niet iedereen weet wat pindakaas is bijvoorbeeld.”

Drie dagen per week open
De organisatie verwacht met de huidige bezetting van circa 125 vrijwilligers de sociale supermarkt te kunnen runnen. “Wellicht dat er wat vrijwilligers afhaken en we kunnen altijd wat extra handen gebruiken, maar in principe kunnen we er met het team uitkomen.”

Het is de bedoeling dat de winkel in eerste instantie drie dagen per week en op woensdagavond open gaat. Momenteel maken zo’n 350 tot 375 personen gebruik van de voedselbank. “Daarmee worden dan afspraken gemaakt wanneer ze naar de winkel kunnen komen, zodat we dat wel een beetje gericht kunnen spreiden.”

Voor mensen die minder mobiel zijn, blijft de Korenaar pakketten uitdelen. Ook blijft de Wigstraat de locatie voor de uitgifte van pakketten voor mensen in Zeewolde.

Bron: Omroep Flevoland