Stichting Vrienden van de Voedselbank Lelystad, een onmisbare steun

Zoals alle voedselbanken zijn ook wij afhankelijk van giften van bedrijven en sponsoren. Een onmisbare steun is voor ons de ‘’Stichting Vrienden van de Voedselbank Lelystad” die ons helpt met gulle giften en adviezen vanuit het bedrijfsleven. Een van de oprichters van deze stichting is Bert Jan Bakker. Hoog tijd om hem en zijn bedrijf hier eens in het zonnetje te zetten!

Onder auspiciën van Bedrijfskring Lelystad heeft Bert Jan samen met vier andere Lelystedelingen, te weten Irene Medema, Andrew Vosselman, Bob Jannink en Rhode de Heer, in 2016 de Stichting Vrienden van de Voedselbank Lelystad opgericht.

Ik ontmoet Bert Jan Bakker op zijn kantoor aan de Dokweg in Lelystad, op bedrijventerrein Noordersluis waar Berrico FoodCompany nu zo’n vijf jaar is gevestigd. Zijn betrokkenheid bij de Voedselbank is ontstaan toen hij zijn eerste BKL-bijeenkomst (Bedrijfskring Lelystad) bijwoonde. Daar werd hij geraakt door het praatje dat iemand van de voedselbank hield over een vrachtwagen die toen nodig was. Vanuit het besef dat, naast het opbouwen van een eigen bedrijf, een stuk maatschappelijke betrokkenheid ook wel heel erg belangrijk was, heeft hij die avond gelijk een bijdrage van 1.000 euro voor de vrachtwagen toegezegd.

Daarna werd vanuit de BKL mede op zijn initiatief de Stichting Vrienden van de Voedselbank Lelystad opgericht. Een geweldige mogelijkheid met een gestructureerde aanpak om grotere giften van vooral bedrijven binnen te halen. Men heeft afhankelijk van de grootte van de bijdrage, de keuze om beste, grote, goede of fijne vriend van de Voedselbank Lelystad te worden.

De vrachtwagen kwam en daarna ontstond de behoefte aan een ander pand, ook hier werd vanuit de Stichting meegedacht. Zij adviseerden de Voedselbank om een pand te kopen in plaats van te huren en maakten het bestuur van de voedselbank attent op het huidige pand aan de Wigstraat. En eind 2018 waren er de energiezuinige inpandige koel- en vriescellen, die de dure buitencontainers vervingen. Ook was het Bert Jans idee om de vrachtwagen van de Voedselbank als reclamezuil te gaan gebruiken. En ja, het eerste logo op de vrachtwagen was natuurlijk van Berrico!

Berrico FoodCompany werd in 2001 opgericht door Bert Jan Bakker, Renno van Dijk en hun beide echtgenotes Rosita Chang en Foekje van Dijk; zij zijn alle vier managing partners in het bedrijf. Het bedrijf werd gestart op een zolderkamer in Lelystad en het was direct duidelijk dat zij zich wilden richten op gezonde voeding, liefst iets biologisch, iets natuurlijks. Zij kwamen via via in contact met de beginnende Canadese teler en producent van cranberries Fruit d’Or waar het goed mee klikte. Ze gingen deze leverancier vertegenwoordigen in Europa op de zakelijke markt (B2B) en zijn over de jaren samen flink gegroeid. Nog steeds staan ze ieder jaar samen op alle grote aan voedsel en ingrediënten gerelateerde beurzen van Europa.

In tegenstelling tot in de Verenigde Staten was de cranberry in de begintijd in Europa nog redelijk onbekend en werd hier toen nog gezien als een rode rozijn. Langzaam maar zeker werd het assortiment verder uitgebreid en kwamen er naast bevroren cranberries en cranberrysap ook blauwe bessen en zure kersen bij. En weer later goji- en incabessen, moerbei en gedroogde rabarber. Een aantal bessen zijn naturel, anderen worden geïnfuseerd, oftewel met suiker gezoet. Per jaar worden inmiddels meer dan vierhonderd containers vanuit de hele wereld naar Rotterdam verscheept, waarna de producten worden afgezet op de Europese zakelijke markt. De producten, waarvan ongeveer 50% biologisch is, worden opgeslagen op locaties in Nijkerk en Vlissingen. Berrico voegt waarde toe door voorraadposities in te nemen en door in het land van herkomst monsters van de producten te nemen en strenge kwaliteitscontroles uit te voeren. Iets wat steeds belangrijker wordt in een markt waar steeds meer duidelijkheid en openheid in de keten vereist wordt, aangeduid met ‘from farm to fork’.

Inmiddels maken ook zaden en gedroogde groenten om te snacken deel uit van het assortiment. Dat het bedrijf overal ter wereld producten inkoopt en voortdurend inspeelt op de veranderingen in de markt, blijkt uit Bert Jan’s verhaal over de goede contacten die er zijn met bijvoorbeeld de grootste biologische hennepleverancier in China en een grote kokosleverancier in Sri Lanka. Omdat mensen nu minder suiker willen gebruiken speelt Berrico daarop in door gedroogde cranberries te leveren met minder suiker gezoet of zelfs zonder toegevoegde suiker. Ook worden nu kokoswater en ahorn (maple) water geleverd. De groeiende “plant based” markt van vleesvervangers wordt voorzien van hennepzaad,  hennepproteïnen poeder, Jack fruit en andere vezelrijke producten.

Inmiddels is een zoon van Bert Jan ook werkzaam in het bedrijf. Samen met het oorspronkelijke Canadese bedrijf Fruit d’Or is een joint venture opgericht onder de naam Berryceuticals. Zij verkopen cranberry poeders met een hoge waarde aan actieve bestanddelen die worden gebruikt voor voedingssupplementen waarbij gebruik wordt gemaakt van de hele cranberry. Om maar even in fruittermen te blijven, de appel valt dus niet ver van de boom. Wat zou het mooi zijn als dit ook voor zijn vaders enorme inzet voor de Voedselbank van Lelystad geldt.

Harriët Kleijn