Burgemeester Ina Adema opent de winkel van Voedselbank Lelystad

Donderdag 21 november heeft burgemeester Ina Adema de winkel van Voedselbank Lelystad op ludieke wijze geopend.

In zijn welkomstwoord begroette voorzitter Jos Visser burgemeester Ina Adema en bedankte hij de gemeente voor hun medewerking en de sponsoren die de realisatie van de winkel hebben mogelijk gemaakt, zoals de Vereniging Nederlandse Voedselbanken, kringloopwinkel Groene Sluis en de stichting Vrienden van de Voedselbank voor hun belangrijke financiële bijdrage en ZB Services uit Enschede voor een groot deel van de inrichting.

Hij belichte nog eens de filosofie achter het winkelconcept: door de mensen zelf te laten kiezen uit de voor hen beschikbaar gestelde producten versterkt dat hun eigenwaarde en het vergroot het vermogen om zelf hun leven weer op de rit te krijgen.

Burgemeester Ina Adema bedankte alle vrijwilligers voor hun onbetaalbare en professionele bijdrage aan dit project en sprak haar waardering uit naar de sponsoren. Zij benadrukte nog eens dat het heel erg belangrijk is voor de eigenwaarde van mensen dat zij zelf hun keuzes kunnen maken. Zij verrichte de officiële opening van deze “sociale supermarkt” door met een winkelwagen door een lint te rijden. Hierna liep zij met de winkelwagen langs de schappen om deze te vullen met haar boodschappen, die zij even later weer doneerde aan de voedselbank.

Na een geslaagde try-out ging de winkel op 23 oktober voor de klanten open. Het was even wennen, maar zowel de klanten als de vrijwilligers zijn erg enthousiast geraakt.

Met de komst van het winkelconcept zijn de zes uitdeelpunten, verdeeld over de stad, verdwenen. Iedereen is nu welkom in de winkel aan de Wigstraat 2. Klanten kunnen hier op een vooraf afgesproken tijdstip op woensdag-, donderdag- of vrijdagmiddag hun boodschappen, binnen bepaalde grenzen, zelf samenstellen en meenemen.

Voedselbank Lelystad verstrekt wekelijks aan ca 285 gezinnen gratis voedselhulp. Zij werkt naar de maatstaven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en is daarvoor gecertificeerd. Dit houdt in dat aan alle eisen inzake voedselveiligheid met de daarbij behorende behandeling wordt voldaan. Gelijktijdig staat ook duurzaamheid hoog in het vaandel.

Foto: Fotostudio Wierd