Voedselbank moet flink improviseren

Voedselbank Lelystad moet flink improviseren om de effecten van de coronacrisis het hoofd te bieden. Zo laat de voedselbank sinds deze week klanten niet langer zelf winkelen, maar worden de pakketten vooraf ingepakt en klaargezet. Ook de onregelmatige voedselvoorziening en de toenemende uitval bij de vaste vrijwilligers vraagt de nodige improvisatie.

Sinds afgelopen januari was er bij de voedselbank juist een systeem ingevoerd waarbij klanten zelf hun pakketten konden samenstellen. “Dat was met de nieuwe maatregelen van de overheid niet langer verantwoord”, zegt voorzitter Jos Visser. Daarom worden klanten sinds deze week met een nummertjessysteem langs de balie geleid, om daar hun van te voren ingepakte pakketten op te halen.

Ook de toenemende uitval bij de vaste vrijwilligersgroep zorgt voor een uitdaging. Dat is geen verrassing, volgens Jos Visser: “Een deel van onze vrijwilligers is ziek of geeft gezien hun leeftijd de voorkeur aan thuisblijven”. Gelukkig krijgt de voedselbank hulp van vrijwilligersverenigingen IDO (Interkerkelijk Diaconaal Overleg) en Welzijn om die lege plekken op te vangen. Ook scholieren of anderen die plots meer vrije tijd hebben komen helpen. Voorlopig lijken er genoeg helpende handen te zijn.

De voedselbevoorrading is voorlopig nog ingewikkeld. Na de hamsterwoede die de supermarkten een week geleden trof, lijken de voorraden weer wat te stabiliseren, maar de rek is er uit. Daarom is de voedselbank ontzettend blij met de diverse inzamelingsacties die de afgelopen dagen zijn gehouden. En ook de ligging van de voedselbank geeft volgens Jos Visser wat ruimte. “We zitten middenin de polder, dus aan aardappelen en uien krijgen we hopelijk geen tekort”.

Bron: Omroep Flevoland