KernGezond start inzameling voor voedselbank Lelystad

Afgelopen maanden is de sterke toename van het aantal mensen dat afhankelijk is van voedselhulp vaak in het nieuws geweest. Als maatschappelijk betrokken organisatie wil KernGezond Lelystad zich graag inzetten om de voedselbank te ondersteunen.

‘Kees van Arendonk, coördinator voedselverwerving van voedselbank Lelystad, reageerde meteen heel positief en maakte voor ons heel snel duidelijk hoe hard de extra hulp nodig is’, vertelt Chris Bruijn van KernGezond. ‘Het kan niet zo zijn dat mensen, waaronder ook veel kinderen, niet genoeg voedsel tot hun beschikking hebben. We kunnen natuurlijk het probleem niet oplossen, maar wel proberen om zo veel mogelijk bij te dragen. Daarbij hebben wij gemerkt dat er heel veel mensen zijn die graag anderen helpen, door een inzamelingspunt te worden kunnen we dat faciliteren. Met onze inzameling hopen we een hele berg kerstpakketten te kunnen maken, zodat de klanten van de voedselbank eind december ook kunnen genieten van lekker eten!’.

Volgens van Arendonk heeft Corona veel impact op bijna alle mensen en organisaties, zo ook op de Voedselbanken. Voedselbank Lelystad is nog steeds open dankzij vele vrijwilligers die zich spontaan hebben gemeld sinds het begin van Corona. Gelukkig maar, want het aantal klanten dat wekelijks langs komt om een pakket voedsel op te halen stijgt. Waren het er begin dit jaar nog 300, tegenwoordig worden wekelijks 350 pakketten uitgedeeld aan gezinnen, gezinnetjes en alleenstaanden. Wat de aanvoer van voedsel betreft zijn er gelukkig best veel bedrijven, boeren en supermarkten die doneren. ‘Wat eigenlijk altijd wel krap is’, vertelt hij, ‘zijn lang houdbare producten; denk aan basisproducten als bv pasta, soep, rijst, zonnebloemolie of broodbeleg als jam, maar ook een lekker stukje kaas of een chocolaatje is natuurlijk altijd fijn om een keer aan te treffen in je pakket.’

Van Arendonk geeft aan dat het in Coronatijd vrijwel ondoenlijk is voor de vrijwilligers van de Voedselbank om inzamelacties te houden. Hulp via bedrijven of organisaties is noodzakelijk om de medemens die helaas gebruik moet maken van de Voedselbank tijdens de feestdagen een beetje te kunnen verrassen.

Voor iedereen die graag een donatie wil doen staan er vanaf woensdag 18 november tot en met woensdag 16 december kratten bij KernGezond Lelystad (Badweg 21, gebouw de Koploper) om de producten in te doen.