Houdbaarheidsdatum


Gooi je wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken? Zonde! De meeste producten kun je meestal nog maanden of zelfs tot een jaar (en mogelijk langer) na het verstrijken van die datum eten zonder het risico te lopen er ziek van te worden.


Misverstanden over houdbaarheidsdatum


Er bestaan nogal wat misverstanden over houdbaarheidsdata. Een houdbaarheidsdatum is een wettelijk verplichte vermelding op een voedingsproduct die de klant informatie geeft over de houdbaarheid van dat product. Er zijn twee bekende termen: THT en TGT. Hieronder kun je lezen wat deze termen betekenen en wat het betekent voor producten in onze winkel.

THT: Ten minste Houdbaar Tot


De THT-datum staat op alle levensmiddelen ofwel etenswaren. Het is een soort garantiedatum. Tot die datum garandeert de producent de kwaliteit van het product. Daarna kan de smaak en/of het uiterlijk (kleur) langzaam achteruit gaan. Maar je kunt de producten na die datum zeker nog eten.

TGT: Te Gebruiken Tot


Je moet je echt aan de TGT-datum houden. Die datum staat op producten die snel kunnen bederven. Hieronder vallen verse producten zoals zuivel, vlees, vis, kip, gebak en verpakte groenten en fruit.

Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA)


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bewaakt de voedselkwaliteit in Nederland. Ze hebben richtlijnen voor houdbaarheidsdata. Er zijn speciale richtlijnen opgesteld voor charitatieve instellingen: Informatieblad 76.

Hieruit blijkt dat voedsel maanden, soms zelfs jaren, na de THT-datum nog zonder problemen gegeten kan worden. En dat betekent dat voedselbanken deze producten na deze datum mogen uitdelen. Dit geldt echter niet voor producten met een TGT-datum. Deze mogen na deze datum niet meer in de winkel liggen. Een uitzondering vormen vlees, vis en kip die, als ze onder de juiste omstandigheden zijn ingevroren en voorzien zijn van een speciale sticker, tot twee maanden na de datum mogen worden verstrekt. We houden ons strikt aan de richtlijnen van de NVWA.

Overzicht van eetbare producten na THT-datum


Dit overzicht toont enkele voorbeelden/richtlijnen van de eetbaarheid van producten na de houdbaarheidsdatum (THT):

Product Hoe lang te consumeren zonder problemen
Rijst, thee, pasta Zeer lang houdbaar: jaren
Frisdranken Jaren
Koekjes, chips Maanden
Groenten/fruit in blik Zeer lang houdbaar: jaren
Jams en zoetwaren Jaren
Afbakbrood Enkele weken
Koffie en thee Jaar of langer
Fritessaus, ketchup, enz. Enkele maanden of langer
Macaroni, mie, enz. Jaar of langer
Voor alles, mits de verpakking ongeopend en onbeschadigd is
Voedselhulp aanvragen