Veelgestelde vragen


Hieronder vind je een overzicht van de veelgestelde vragen per onderwerp.


Voedselhulp aanvragen


Kom ik in aanmerking voor voedselhulp?

Of je in aanmerking komt voor voedselhulp hangt af van de hoeveelheid leefgeld. Leefgeld is het geld dat overblijft als je van de inkomsten de vaste lasten aftrekt. Hoeveel dat leefgeld mag zijn, is afhankelijk van de samenstelling van het gezin. Je vind dit bij de Regels en criteria.

Hoe vraag ik voedselhulp aan?

De aanvraag van voedselhulp loopt altijd via een instelling. Voor het aanvragen van voedselhulp zijn vaste criteria opgesteld. Een instelling beoordeelt de aanvraag en kijkt of je voor voedselhulp in aanmerking komt. Voedselhulp is altijd een tijdelijk steuntje in de rug. Je krijgt in principe voor drie maanden voedselhulp. Daarna kijkt een instelling of verlenging nodig is. Lees meer over Voedselhulp aanvragen.

Welke producten bieden jullie aan?

Bij het aanbieden van voedsel houden we zo veel mogelijk rekening met de Schijf van Vijf. Wij vinden het belangrijk dat onze klanten zo veel mogelijk gezonde en gevarieerde producten krijgen. Wat er beschikbaar is hangt dus af wat we als voedselbank geleverd krijgen. Het aanbod is elke week verschillend. Het voedsel komt van bedrijven die het over hebben. We hebben wel een magazijn waar we altijd wat voorraad hebben. Zodat we, als we niets geleverd krijgen, toch voedsel kunnen kunnen uitdelen. Voedselhulp is altijd een aanvulling, je kunt er niet een hele week van eten.

Hoe zit het met de houdbaarheidsdatum?

We houden ons aan de richtlijnen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en controleren dat heel nauwkeurig, maar worden ook zelf door de NVWA gecontroleerd. In onze winkel staat wel eens eten dat over de datum is. Toch kun je het nog goed eten. Er zijn namelijk verschillende soorten houdbaarheidsdata. Heel veel dingen kun je nog lang eten na de datum die op de verpakking staat. Lees meer over deze Houdbaarheidsdatum.

Hoe veilig is het voedsel dat Voedselbank Lelystad aanbiedt?

Wij houden ons strikt aan de richtlijnen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Ons voedsel is dus veilig. Wij werken ook volgens het handboek Voedselveiligheid. Lees meer over Voedselveiligheid.

Waar bevind de winkel zich?

Onze winkel is gevestigd op de Wigstraat 2 in Lelystad. Je krijgt van onze administratie bericht wanneer je de winkel kunt bezoeken.

Hoe lang krijg ik voedselhulp?

Je krijgt voedselhulp voor drie maanden. Na deze drie maanden beoordeelt een instelling opnieuw je situatie.

Wie bepaalt of ik een voedselhulp krijg?

Een aanvraag loopt altijd via een instelling. Lees meer over Voedselhulp aanvragen.

Wat moet ik doen als ik niet langs kan komen?

Natuurlijk kan het een keertje voorkomen dat je bent verhinderd. Bel van tevoren af op het telefoonnummer dat je hebt gekregen van onze administratie, soms kun je een nieuwe afspraak maken. Alles wat niet is opgehaald kunnen we weggooien. Alleen de houdbare producten gaan terug in het schap.

Ben je verhinderd? WhatsApp  of bel naar 06 – 53 509 356.

Ik kan niet langskomen. Mag ik een keer door iemand anders producten laten ophalen?

Ja, dat is mogelijk. In dat geval moet je diegene een briefje meegeven waarin staat dat je ermee akkoord gaat dat de heer/mevrouw (met de naam erbij) voor jou producten komt ophalen. Met duidelijk jouw naam erbij vermeld. Die persoon moet zich kunnen legitimeren.

Hoe dien ik een klacht in?

Het kan gebeuren dat je niet tevreden bent. Heb je problemen met een product, de werkwijze van de voedselbank of met één van onze vrijwilligers? Dan kan je een klacht indienen. Wij nemen elke klacht serieus! Hier lees je hoe je een klacht indient.

Wanneer is de winkel open?

De winkel is open op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag. Iedere middag is verdeeld in blokken. Onze administratie spreekt met je af wanneer je de winkel kunt bezoeken.

Steun ons met voedsel


Hoe kan ik voedsel doneren?

Als bedrijf
Je kan ons helpen met het leveren van voedsel dat je commercieel niet meer kunt verkopen, maar dat nog van prima kwaliteit is. Wij kopen niets in en zijn dus afhankelijk van onze leveranciers die producten beschikbaar stellen. Wil jij ons ook helpen? Neem dan contact op. Stuur een e-mail naar  of bel naar 06 – 123 322 78.

Als particulier 
Je kan ons helpen met het doneren van houdbare producten. Wij hebben een wensenlijstje om het je makkelijk te maken. En je kan bijvoorbeeld ook jouw kerstpakket doneren. Wanneer je de spullen zelf wilt brengen dan kan dat op woensdag tot en met vrijdag tussen 09:30 – 17:00 uur op de Wigstraat 2 in Lelystad. Wil je van te voren even contact met ons opnemen? Ook als het gaat om grotere partijen. Bel naar telefoonnummer 06 – 123 322 78.

Welk voedsel kan ik doneren?

Als bedrijf
Uit logistieke overwegingen ontvangen wij het liefst veel producten van dezelfde soort, dus bijvoorbeeld liever 50 pakken spaghetti dan verschillende pakken pasta. Heb je hierover vragen? Neem dan contact op. Stuur een mail naar .

Als particulier 
Het liefst hebben wij lang houdbare producten. Wij hebben een wensenlijstje om het je makkelijk te maken.

Waar kan ik het voedsel afleveren?

Als je voedsel wilt doneren dan kan je dat afleveren op de Wigstraat 2 in Lelystad. Wij zijn aanwezig op woensdag tot en met vrijdag tussen 09:30 – 17:00 uur. Wil je van te voren even laten weten dat je komt? Bel naar 06 – 123 322 78.

Kan ik ook kleding of speelgoed doneren?

Nee, het is voor ons niet te organiseren om ook kleding en/of speelgoed onder onze klanten te verdelen. Wij richten ons uitsluitend op voedsel. Gelukkig zijn er in onze stad wel initiatieven op dit gebied. Wil je kleding of speelgoed doneren? Neem dan contact op met stichting IDO.

Steun ons financieel


Hoe kan ik geld geven aan Voedselbank Lelystad?

Er zijn volop mogelijkheden: jij kiest! Of je nu bedrijfsmatig of particulier ons wilt steunen. Je kan éénmalig geld geven. Je kan ook maandelijks doneren. Dat kan je overmaken via iDEAL of handmatig op één van onze IBAN rekeningnummers NL18RABO0330596101 of NL45INGB0004866379. Hoeveel je geeft en hoe vaak je geeft: dat is aan jou.

Wij zijn in ieder geval met alle giften ontzettend blij. Daarmee kunnen wij namelijk blijven zorgen voor een tijdelijke steun in de rug voor de allerarmsten in onze stad. Lees meer over het doneren van geld.

Wat doet Voedselbank Lelystad met mijn geld?

Jouw geld krijgt altijd een nuttige bestemming. Want om wekelijks ruim 300 gezinnen waaronder zo’n 300 kinderen tot 18 jaar van voedsel te voorzien, maken we kosten. Dat is niet het voedsel zelf, dat ontvangen we gratis. Dat is ook niet het personeel, want we werken uitsluitend met vrijwilligers. Maar dat zijn kosten voor bijvoorbeeld transport, huisvesting en energie. Daar hebben wij jouw bijdrage hard voor nodig.

Krijg ik daar iets voor terug?

In ieder geval onze oprechte dankbaarheid! Met jouw bijdrage help je ons en de allerarmsten in onze stad! Daarnaast kan het een positieve bijdrage leveren aan het imago van jouw bedrijf. Wij vermelden jouw naam -als je wilt- op onze website. Leuke acties noemen we ook op social media. Wij denken graag met je mee wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Is de gift aftrekbaar van de belasting?

Wij zijn een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) en daarmee zijn giften aan onze stichting binnen de grenzen van de wet aftrekbaar bij de inkomstenbelastingaangifte. Lees meer informatie hierover op de website van de Belastingdienst.

De fiscaal aantrekkelijkste manier om te doneren aan Voedselbank Lelystad is de periodieke schenking. Leg je jouw donatie in een overeenkomst van de Belastingdienst vast, dan is de donatie aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Bij een eenmalige donatie geldt voor de fiscale aftrekbaarheid een drempel van 1% van het gezamenlijk inkomen met een maximum van 10% van het gezamenlijke inkomen.

Word vrijwilliger


Hoe word ik vrijwilliger bij Voedselbank Lelystad?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons helpen wekelijks zo’n 300 gezinnen waaronder zo’n 300 kinderen tot 18 jaar te voorzien van voedselhulp. Wil jij ook je steentje bijdragen, kijk dan op werkenbij.voedselbanklelystad.nl welke vacatures we nu hebben. Zit er niets voor je bij, maar wil je wel bij ons werken? Neem dan contact met ons op. Bel ons op 06 – 123 322 78, mail naar  of kom langs op de Wigstraat 2 in Lelystad. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden!

Welke functies heeft Voedselbank Lelystad?

We hebben hele diverse functies: van administratieve duizendpoten, chauffeurs en inlevende gastvrouwen tot coördinatoren, logistieke kanjers en sociale doeners. Op werkenbij.voedselbanklelystad.nl zie je onze vacatures op dit moment. Zit er niets voor je bij, maar wil je toch bij ons aan de slag? Bel ons op 06 – 123 322 78, mail naar  of kom langs op de Wigstraat 2 in Lelystad. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Wat krijg ik als vrijwilliger daarvoor terug?

Werken bij de voedselbank levert je veel waardering op. Je draagt letterlijk een steentje bij aan de maatschappij. Daarnaast krijg je er ook energie van en levert het leuke contacten en plezier op.  

Waarom is werken bij Voedselbank Lelystad zo leuk?

Natuurlijk omdat het dankbaar en nuttig werk is. Maar het is ook gezellig. Je ontmoet veel verschillende mensen. Je kunt je talenten volop inzetten en nieuwe ideeën of initiatieven waarderen we enorm. Je weet waar je het voor doet en dat geeft voldoening. Meestal kost het je maar een paar uurtjes per week. Eigenlijk heeft iedereen bij Voedselbank Lelystad zo z’n eigen reden.

Algemene vragen


Waarom is er een Voedselbank Lelystad?

Wij geloven dat we door tijdelijk voedselhulp te bieden de allerarmsten in onze stad een steun in de rug kunnen geven. Want dat er nog steeds kinderen met honger naar school gaan, dan vinden wij niet oké. Daarnaast helpen wij ook mee voedselverspilling tegen te gaan. Lees meer op Waar staan we voor.

Wat zijn de adresgegevens van Voedselbank Lelystad?

Wigstraat 2
8223 EG Lelystad
Meer gegevens vind je op de pagina Contact.

Hoe kom ik in contact met Voedselbank Lelystad?

Je kan op verschillende manieren contact met ons opnemen. Bekijk de mogelijkheden op onze pagina Contact.

Waar zit de winkel van Voedselbank Lelystad?

Onze winkel, waar klanten producten op kunnen halen, is gevestigd op de Wigstraat 2 in Lelystad. Wil je contact opnemen kijk dan bij de mogelijkheden op de pagina Contact.

Hoe kan ik een afspraak maken met Voedselbank Lelystad?

Wil je een afspraak maken of heb je andere vragen? Ga dan naar de pagina Contact. Daar zie je welke mogelijkheden er zijn.

Kan ik een rondleiding of voorlichting krijgen bij Voedselbank Lelystad?

Jazeker kan dat. Lees de mogelijkheden op de pagina’s Rondleiding en Voorlichting.

Hoe gaat Voedselbank Lelystad om met privacygegevens?

Wij waken met de grootst mogelijke zorg over de privacy van diegenen die voedselhulp ontvangen. Jouw gegevens worden niet aan onbevoegden ter beschikking gesteld of ter inzage gegeven. De voedselbank en iedereen die bij de uitdeling of toekenning van de producten betrokken is, houdt zich hier strikt aan.

Hoe dien ik een klacht in?

Het kan gebeuren dat je niet tevreden bent. Heb je problemen met een product, de werkwijze van de voedselbank of met één van onze vrijwilligers? Dan kan je een klacht indienen. Wij nemen elke klacht serieus! Hier lees je hoe je een klacht indient.

Wanneer is de winkel open?

De winkel is open op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag. Iedere middag is verdeeld in blokken. Onze administratie spreekt met je af wanneer je de winkel kunt bezoeken.