Houdbaarheidsdatum


Gooi je wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken? Zonde! De meeste producten kan je veelal maanden of zelfs tot een jaar (en mogelijk langer) na het verstrijken van die datum eten, zonder risico er ziek van te worden.


Misverstanden over houdbaarheidsdatum


Er zijn nogal wat misverstanden over de houdbaarheidsdatum. Een houdbaarheidsdatum is een wettelijk voorgeschreven vermelding op een levensmiddel dat de klant informatie geeft over de houdbaarheid van dat product. Er zijn twee bekende begrippen: THT en TGT. Hieronder lees je wat deze begrippen betekenen en wat dat betekent voor producten in onze winkel.

THT: Ten minste Houdbaar Tot


De THT-datum staat op alle levensmiddelen ofwel etenswaren. Het is een soort garantiedatum. Tot die datum garandeert de producent de kwaliteit van het product. Daarna kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. Maar je kunt de producten na die datum zeker nog eten.

TGT: Te Gebruiken Tot


Aan de TGT-datum moet je je wel echt houden. Die datum staat op producten die snel kunnen bederven. Dit zijn onder andere versproducten zoals zuivel, vlees, vis, kip, gebak en verpakte groenten en fruit.

Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA)


De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) controleert in Nederland de voedselkwaliteit. Zij hebben voor de houdbaarheidsdatum richtlijnen. Voor charitatieve instellingen zijn er speciale richtlijnen opgesteld: Informatieblad 76. Hieruit blijkt dat voedsel nog maanden, soms zelf jaren na de THT-datum zonder problemen kan worden gegeten. En dat betekent dat de voedselbanken deze producten na deze datum mogen verstrekken. Dat geldt echter niet voor producten met een TGT-datum. Deze mogen na deze datum niet meer in de winkel. Een uitzondering hierop vormt vlees, vis en kip dat, mits onder de juiste omstandigheden ingevroren en van een speciale sticker voorzien, tot twee maanden na datum mag worden uitgegeven. Wij houden ons strikt aan de richtlijnen die de NVWA heeft opgesteld.

Overzicht eetbare producten na THT-datum


In dit overzicht zie je enkele voorbeelden/richtlijnen van de eetbaarheid van producten na de houdbaarheidsdatum (THT):

Product Hoe lang nog probleemloos te consumeren
Rijst, thee, pasta’s zeer lang houdbaar Jaren
Frisdranken Jaren
Koekjes, chips Maanden
Groenten/fruit in blik Zeer lang houdbaar: jaren
Jams en zoetwaren Jaren
Afbakbrood Enkele weken
Koffie en thee Jaar of langer
Fritessaus, ketchup etc. Enkele maanden of langer
Macaroni, mie etc. Jaar of langer
Voor alles geldt: mits de verpakking onaangebroken is
Voedselhulp aanvragen