Nieuwe vrachtwagen voor Voedselbank Lelystad

Voedselbank Lelystad heeft een nieuwe vrachtwagen met koelsysteem gekocht. Het gaat om een Mercedes Atego van 2½ jaar oud met weinig kilometers op de teller. De aanschaf vergt een investering van 140.000 euro, een bedrag dat met bijdragen van derden (Voedselbanken Nederland, Oranjefonds, Rabobank) en dankzij een eigen spaarpotje van Voedselbank Lelystad bij elkaar is gebracht. Met de vrachtwagen die aan alle tegenwoordige en voorzienbare veiligheids- en milieueisen voldoet, kan Voedselbank Lelystad weer jaren vooruit. Maandag 17 juli wordt de nieuwe vrachtwagen feestelijk afgeleverd in een bijeenkomst met alle vrijwilligers in het pand van de Voedselbank.

De vrachtwagen is een onmisbare schakel in de voedselvoorziening voor klanten van de Voedselbank. Hiermee wordt wekelijks voedsel vanuit verschillende distributiepunten en bij diverse leveranciers uit stad en polder naar het pand van de Voedselbank in Lelystad gebracht. Een schakel die bovendien aan alle wet- en regelgeving op het gebied van voedselveiligheid moet voldoen en daarop ook door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) wordt gecontroleerd. Een goed functionerend koelsysteem is daarvoor een vereiste. De aangeboden vrachtwagen met koelsysteem was daarom voor Voedselbank Lelystad een buitenkans die met beide handen is aangegrepen.

De nieuwe vrachtwagen vervangt de bestaande vrachtwagen, die dringend aan vervanging toe was. De onderhoudskosten om hem veilig de weg op te sturen, liepen op. Het laadvermogen was te gering waardoor meerdere ritten nodig waren om alle aangeboden voedsel te kunnen vervoeren.

Rijbewijs C
Voor het besturen van de nieuwe vrachtwagen heeft Voedselbank Lelystad chauffeurs met rijbewijs C nodig. De oude vrachtwagen was meer een bestelbus waarvoor rijbewijs BE volstond. Om voldoende chauffeurs te hebben, krijgen sommige chauffeurs de opleidingskosten tot vrachtwagenchauffeur vergoed. In ruil verplichten zij zich om een bepaalde tijd voor de Voedselbank te blijven rijden.

Feestelijke inwijding
De nieuwe vrachtwagen wordt maandag 17 juli bij Voedselbank Lelystad afgeleverd. Dat gaat gepaard met een officiële overhandiging van de autosleutels aan het bestuur en vervolgens aan de chauffeursploeg die vanaf de volgende dag de voedselritten gaan rijden. Alle vrijwilligers van de Voedselbank zijn van harte uitgenodigd bij de aflevering en inwijding van de nieuwe vrachtwagen aanwezig te zijn.

Sponsorwervingsactie
Tegelijk met de feestelijke ingebruikname van de nieuwe vrachtwagen start Voedselbank Lelystad een wervingsactie voor het vullen van reclamevlakken op de zijkanten van de wagen. Daarmee hoopt de Voedselbank voldoende geld op te halen om een belangrijk deel van alle jaarlijkse kosten van de vrachtwagen te kunnen betalen. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in naamsvermelding op de nieuwe vrachtwagen van de Voedselbank kunnen contact opnemen met de secretaris: Kees van den Haspel, , 06 – 12332278 of met Dirk Jan Verdoorn, oud-voorzitter van Bedrijfskring Lelystad die de komende periode zich sterk maakt om bedrijven te werven als sponsor van de Voedselbank. Voor geïnteresseerde bedrijven is een leaflet beschikbaar met informatie over de advertentiemogelijkheden en bijbehorende tarieven. Deze informatie kan worden opgevraagd via onder vermelding van ‘sponsorinformatie’.